Kert-Ész tippek

Folyamatosan frissülő praktikus tippek kertépítés, öntözés és kertfenntartás témában

Fűszernövények a kertben

       Korokkal és kultúrákkal változik a konyhai fűszerek divatja. Már az ókori, de főleg a középkori lakomák elengedhetetlen kellékei voltak a Távol-Keletről Európába érkező igen drága fűszerek.

    Mátyás udvarában használták a gyömbért, a sáfrányt, a borsot, és a szerecsendiót. A paprika, a hagyma és a fokhagyma még nem szerepelt a palettán a vadhúsok elkészítésénél, de a Földközi-tenger vidékéről származó ánizs, kömény, kakukkfű, zsálya és rozmaring már igen. Erdélyben pedig még ma is általános a tárkony és a csombor, vagy a napjainkban olyan elterjedt petrezselyem, majoránna és kapor használata.

    A mértékkel használt fűszerek aromás illatokkal, ízekkel gazdagítják ételeinket, javítják étvágyunkat, serkentik az emésztést, de a levelek, a gyümölcsök vagy a magvak gyakran értékes gyógyító anyagokat is tartalmaznak. Úgy tartja a régi, bölcs mondás, hogy “fűben, fában orvosság”.

    Használjuk hát őket bátran, és ha lehetőségünk van rá, termeljük magunk is, hiszen nincs nagyobb büszkeség egy házigazda vacsoráján, mint amikor elmondhatja, hogy a kertből szedett friss fűszerekkel készült az étel, vagy az ital.

Kert-ész tipp: Egyre több kertben találkozhatunk a fent említett fűszernövények valamelyikével, de sokan arról panaszkodnak, hogy néhány hónap alatt kezelhetetlenül elburjánzanak, ránőnek a többi növényre. Ennek kivédésére ajánljuk, hogy ültessük őket egy-egy jól körülhatárolt zárt részre. Erre kiválóan alkalmasak a betonból készült, úgynevezett kerti virágkosarak vagy támfal elemek és a területek elválasztására szolgáló fa cölöpök.

Mikor és hogyan ültessük növényeinket?

❀ Minden fás szárú növényt októbertől áprilisig ültethetünk, amennyiben a talaj nem fagyott
❀ Az edényben nevelt, úgynevezett konténeres növények egész évben ültethetők
❀ Ültetés előtt a szabadgyökerű növény gyökérzetét vágjuk vissza és a sérült részeket gondosan távolítsuk el
❀ Ássunk növényeinknek ültetőgödröt, amely legyen mélyebb és szélesebb, mint a növény földlabdája, gyökere
❀ Olyan mélyen kell ültetni, amilyen mélyen korábban a növény a földben volt
❀ Ültetés után locsoljuk meg növényeinket, ezzel fogjuk elérni hogy a tápláló föld jól bemosódjon a gyökerek közé
❀ A cserjéknél és fáknál fontos az ágak metszése, őszi ültetéskor mérsékeljük a visszavágást, majd tavasszal metsszük meg a megfelelő mértékben
❀ Növénytelepítéskor helyezhetünk a földbe hosszúlebomlású úgynevezett starter (indító)műtrágyát is, ebben a növény számára szükséges mikro- és makroelemek találhatóak, olyan formában, hogy növényeink folyamatosan tudjanak hozzájutni
❀ Főként a fák ültetésénél fontos dolog a karózás, mivel a magasabb növények jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak

Kert-ész tipp: Az ültetés után a növények olyan körülményeket találjanak, amely a gyors begyökeresedést lehetővé teszi. Jól készítsük elő az ültetőgödröt. Az örökzöldeket lehetőleg földlabdával ültessük, gyors megerősödésüknek ez a legjobb feltétele.

Citruskert

       Az elmúlt évszázadokban a citrusok a királyok, hercegek, jómódú családok asztalát gazdagították.

    Napjainkban a narancsot, mandarint, citromot, grapefruitot mindenki megvásárolhatja magának az üzletekben.
Aki nem elégszik meg a vásárlással, saját maga is termeszthet citrusokat kertben, teraszon, lakásban, üvegházban.Néhány hasznos, jó tanács a citrusfélék tartásához:
❀ szélmentes helyre tegyük a kertbe a növényeinket
❀ fokozatosan szoktassuk a napsütéshez, mert megéghetnek a levelek
❀ gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásról (szerves trágya, komplex műtrágya)
❀ a túlöntözésre nagyon érzékenyek, különösen a téli időszakban
❀ télen a hűvös, de napfényes helyet szeretik
❀ pajzstetvek, atkák károsíthatják (télen is), felszívódó szerekkel hatékonyan védekezhetünk ellenük

Kert-ész tipp: Mielőtt ősszel bevisszük növényünket a kertből, teraszról a lakásba, permetezzük meg gondosan, így a többi szobanövényünket is megóvjuk egy esetleges fertőzéstől.

Vadcitrom a kertben

       Észak-Kínából származó, levele hármas tagozódású, lombhullató, abszolút fagyálló pompás díszfa. A vadcitrom 3-5 méter magas, kezdetben lassan nő. Sötétzöld, kemény, merev ágait nagy tüskék borítják, így a belőle készült sövény leküzdhetetlen akadályt képez a legelszántabb betolakodó számára is, legyen az ember vagy állat

    Nagy, hófehér, bódító illatú virágait tavasszal, a kopasz ágakon hozza, golflabda méretű aromás, sárga gyümölcsei keserű-savanykás ízűek. Levük teába vagy halételekhez, citrom helyett kiváló. A frissen szedett gyümölcs kevés levet ad, de tegyük félre két hétre, és 20%-ra nő a létartalma. Készíthető belőle lekvár is, bár egy citromban akár 50 mag is lehet. Héja ugyanúgy fűszer, mint a narancsé vagy a citromé. Megfőzve ehetők fiatal levelei is.

    Amellett, hogy az év minden szakában különleges-egzotikus megjelenésű, kiváló alanya a citrus oltványoknak. Lombhullás után tűnnek elő igazán zegzugos lefutású ágai a hatalmas tüskékkel, melyek haragoszöldek, így örökzöld benyomását keltik. A frissen elültetett mag szinte mind kikel tavasszal, a több hónapos, szárított mag viszont elveszti csíraképességét. . Jól tűri a metszést, legjobb kora tavasszal, virágzás után visszavágni.

Kert-ész tipp: Tegye kertjét különlegessé, az egzotikus megjelenésű növénnyel, amely egész évben díszit és véd: virágaival, leveleivel, termésével, tüskéivel.

Mikor öntözzünk?

       A virágok, a fű, a kerti növényeink rendszeres öntözést igényelnek. Mindig kora reggel, vagy este öntözzön. Tűző napsütésben sose locsoljon, mert a növények károsodhatnak és a víz is gyorsan elpárolog.

    Helytelen, ha gyakran, de kis mennyiségű vízzel öntöz, sokkal hasznosabb, ha ritkábban, de alaposan meglocsolja növényeit. A növények az évszaknak és fajtájuknak megfelelő mennyiségű vizet igényelnek. Általában minden növényre igaz, hogy a fejlődés, virágzás időszakában több vizet igényelnek, mint ősszel. A növények számára a vezetékes víz megfelelő, de az esővíz ideálisabb az öntözésre.    

    Növényeinek öntözésére többféle módszer közül választhat: öntözőkanna, kerti tömlő, automata öntözőrendszer.
A megfelelő öntözőberendezés kiválasztásában meghatározó szerepe van a kert méretének, szabadidőnknek és természetesen a pénztárcánknak...

Kert-ész tipp: Gyűjtse az esővizet, hordóba, tartályba! Pénz takarít meg, és növényei is sokkal szebbek lesznek.

Mályvacserje

       A mályvacserje (Hibiscus syriacus), a mályvafélék (Malvaceae) családjának tagja. Ázsia egész területén őshonos, Dél-Európában megtelepedett, vadon is előforduló virágos cserje. A Balaton partján szinte minden lakóház és nyaraló díszítésére használják, hiszen fajtától függően június végétől szeptember végéig virágzik.

    A rózsamályva jól tűri a magyar éghajlati viszonyokat, gyakorlatilag minden talajon megél, a jó szerkezetű, tápanyaggal jól ellátott talajon gyorsabban fejlődik. Szépsége napfényes helyen teljesedik ki igazán, de vannak félárnyékot tűrő fajtái is.

    Az egyszerű virágú fajták a legismertebbek, ezek bőven hoznak termést, magjukat elhullatva, szétterjednek a kertben. A teltvirágú fajták termést csak ritkán hoznak, így nem gyomosítanak.

    Az éves metszéskor ügyeljünk a csínos forma kialakítására, akár fácskáról, akár önállóan álló bokorról van szó. Rendszeres metszéssel dús lombú, bőven virágzó bokor vagy sövény alakítható ki. A metszést kora tavasszal végezzük. Virágcserépben, dézsában is tartható, erkélyünk, teraszunk dísze lehet.Kert-ész tipp: A jobb elágazás érdekében a hajtások végét nyáron is visszavághatjuk, így a mellékhajtásokon később nyíló virágokkal meghosszabbíthatjuk a virágzást, akár a fagyok beálltáig.

Kert-ész tipp:
A jobb elágazás érdekében a hajtások végét nyáron is visszavághatjuk, így a mellékhajtásokon később nyíló virágokkal meghosszabbíthatjuk a virágzást, akár a fagyok beálltáig.

További tippek

Érdekelné még néhány hasznos tanács, vagy esetleg kérdése van?
Keressen meg bennünket bátran elérhetőségeink egyikén!